fisksoppa med aioli
2 portioner:
Först gör du aiolin. Skala 1 stor vitlöksklyfta och pressa ner i skål. Tillsätt salt och lite saffran om du gillar det. Rör i 1 äggula och en tsk dijonsenap. Sen droppar du ner drygt 1 dl olivolja samtidigt som du vispar med elvisp eller himla fort för hand:) tills det tjocknar.
Därefter grovhackar du en 1/2 gul lök och steker den i en stor kastrull. Häll på 1/2 kartong krossade tomater. Tillsätt 1 stor pressad vitlöksklyfta, 1/2 liter fiskbuljong och 2 dl vitt vin. Låt soppan sjuda sakta i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll i 10 cm skivad purjo.
Skär 200 g laxfilé och 200 g torskfilé i ganska stora bitar innan du lägger ner dem i soppan. Sjud tills fisken är klar. Går himla fort:) Lägg i några skalade räkor som bara ska hettas upp. Inte koka:)
Dekorera med klippt persilja och servera med den goda aiolin.